Най-песимистичните прогнози за срив на пазара на летни ваканционни имоти в България не се сбъднаха.

 Най-песимистичните прогнози за срив на пазара на летни ваканционни имоти в България не се сбъднаха. Възстановяването на пазара обаче също няма да бъде лесно.

Интересът от страна на купувачи и от други националности, освен руснаци, както и на българи, все още не е достатъчно силен, че да промени структурата на пазара. На пазара освен това има сериозен запас от жилища, които са предназначени за рускоговорящи клиенти – основната група, която се оттегли заради изострянето на конфликта в Украйна, санкциите срещу Русия и срива на рублата.

Надеждите в момента са свързани с кризата в отношенията между Русия и Турция, заради която има вероятност за пренасочване на туристи и купувачи на ваканционни имоти. Другият вариант за инвеститорите е да намалят цените и да търсят други пазари за реализация на имотите.

Апокалипсис не сега

След анексирането на полуостров Крим от Русия, задълбочаването на конфликта в Източна Украйна и активирането на санкциите срещу Русия последва икономическа криза, заради която рублата претърпя рязък спад срещу долара.

На този фон в България бяха завършени или стартираха проекти, насочени изцяло към руските купувачи. Голяма част от тях се оттеглиха от пазара заради финансови проблеми, а тези проекти няма как да се адаптират към изискванията на другите купувачи.

Руснаците, които се ориентират към покупка на имот в България, все по-често предпочитат градски жилища за постоянно живеене, а не имоти в отдалечени затворени комплекси без достъп до социален живот.

Все пак оттеглянето на руските купувачи от ваканционния сегмент не се случи в такива мащаби, в каквито се очакваше. Освен това отливът е частично компенсиран от засиления интерес от страна на българи и купувачи от други националности – най-вече украинци и британци. Делът им обаче още не е достатъчен, за да настъпи обрат на пазара, допълни той.

Във вече съществуващите селища и комплекси се отчитат почти само препродажби и в много малка степен директни продажби от инвеститор. Обяснението на този факт е съвсем просто - индивидуалният продавач може да си позволи да намали драстично цената на предлагания от него имот, докато при инвеститора нещата са доста по-сложни и комплексни.

 В Несебър и Поморие – едни от най-предпочитаните дестинации за покупка на ваканционни имоти, сделките отчитат спад от по 20% през първото тримесечие на годината.

Тъй като около 90% от руснаците купуват, след като са били на почивка у нас, както и 50-60% от британците, основният риск в случая идва от проблемите с обменния курс на рублата

. Делът на руснаците, които тази година планират да не почиват, е висок, т.е. от това могат да пострадат сделките.

« back
Часто задаваемые вопросы и ответы про недвижимость в Болгарии

12:06, 19 Септември 2019

1. Правда ли что в Болгарии можно купить квартиру у моря за 10 тысяч евро? Можно, но на достаточно большой удаленности от моря. Предложения по низким ценам можно найти в новых неосвоенных...

» Виж още

Слънчев Бряг усилено се готви за новия сезон

17:42, 07 Март 2014

Слънчев Бряг усилено се готви за новия сезон.

» Виж още

Бързо търсене:

Населено място:

Район:

Под район:
Виж още:

EUR

EUR

Продава Наем
Разширено търсене